Elements del patrimoni hidràulic de la Séquia de Manresa

Descobreix tots els elements que permeten fer arribar l’aigua al regadiu de Manresa.

La construcció de la séquia va significar la transformació de prop de 1000 ha de secà al regadiu dins el terme municipal de Manresa. Aquest és el llegat dels prop de 700 anys d’existència de la Séquia. La major part de tot aquest patrimoni es construeix al segle XIV, tot i que amb el pas del temps s’ha anat modernitzant i actualitzant, mantenint però, la seva essència.

Per aconseguir aquesta fita, va caldre dotar aquest canal del conjunt d’elements que permeten recollir, transportar i posteriorment distribuir l’aigua. Tot això és el que anomenem patrimoni hidrològic construït. Per poder comprendre l’abast i amplitud del sistema de la Séquia de Manresa, fem un resum de la diversitat de tipus d’elements construïts del nostre patrimoni hidràulic.

Elements construïts del patrimoni hidràulic de la Séquia de Manresa.

Hem fet una llista amb els recursos patrimonials essencials que hi ha al costat de la Séquia de Manresa, perquè si ens veniu a visitar, no marxeu amb la sensació que us heu deixat res d’important.

Al llarg de la Séquia pots descobrir un ric patrimoni natural i cultural. Amb aquesta llista et mostrem els elements imprescindibles.

  • La Resclosa dels manresans, l’assut el·líptic construït al riu Llobregat que deriva l’aigua cap a l’entrada de la Séquia.
  • El canal principal, la Séquia pròpiament dita, que permet transportar l’aigua captada a la resclosa fins a l’Agulla, a l’entrada del terme de Manresa.
  • Els ramals de la Séquia. Els canals que distribueixen l’aigua de la Séquia per tot el terme municipal de Manresa. Entre els ramals podem anomenar el de Puig Berenguer, Santa Clara, Viladordis, Talaia, Poal i el ramal o rec de la ciutat.
  • Els recs secundaris. Els recs que formen la xarxa capil·lar que distribueix l’aigua dels ramals fins als camps de conreu.
Imatge de la resclosa de Balsareny
Aqüeducte del Vilar, Sallent
  • Els aqüeductes, ponts construïts per salvar el pas del canal en els rius o torrents i que alhora permet el pas de les persones. D’aquests n’hi ha de totes menes: petit i grans. Els primers de pocs metres de longitud i els grans, amb longituds de 150 metres i que salven torrenteres de desnivell considerable.   L’inventari de canyelles, del segle XVI, enumera 34 ponts o aqüeductes i 71 pontarrons.
  • Els pontarrons, petites construccions que permeten creuar el canal i ramals i també evitar l’entrada de les aigües d’escorrentia al canal.
  • Els sifons. Tubs per on passa l’aigua de la Séquia que permeten salvar els obstacles del terreny o alteracions del curs del canal. Un dels sifons més grans és el del Vilar, construït a causa de l’enfonsament de l’aqüeducte del Vilar.
  • Els bagants, comportes situades en el canal principal que regulen el pas de l’aigua i permeten desaiguar-la completament per a poder-hi fer el manteniment. A mesura que calia renovar-les, s’han anat substituint els elements més antics i fins i tot, s’han protegit dins de petites edificacions.
  • Mòdul hidromètric. Construcció que alberga un sistema de regulació del cabal que transporta la Séquia de Manresa. Aquest element és el resultat del dictamen de l’any 1859, en temps de la reina Isabel II.
  • Els sobreeixidors, elements que permeten derivar els sobrant d’aigua del canal principal o dels ramals.
  • La Casa del sequiaire. Existien 3 edificis localitzats al llarg de la Séquia que tenien la funció d’habitatge dels guardes que vigilaven la Séquia.
Aqüeducte del Vilar, Sallent
Aqüeducte del Vilar, Sallent
  • Els ullals, comportes que regulen el pas de l’aigua en els ramals o recs. De la mateixa manera que els bagants, els volants moderns que accionen un caragol sens fi han substituït gran part dels ullals medievals.
  • Els restelladors o arquetes de distribució. Són unes estructures d’obra que permeten distribuir l’aigua entre diferents canals o recs. Solen trobar-se en els recs secundaris i mitjançant comportes distribueixen l’aigua per dos, tres i fins a quatre direccions diferents.
  • Els desaigües, sistemes de drenatge que recullen i eliminen l’aigua sobrant dels recs secundaris cap als torrents.
  • Molins d’aigua: Dispositius que utilitzen l’energia de l’aigua en moviment per moldre gra o altres materials.
  • Bombes hidràuliques: Són les màquines que mouen l’aigua d’un lloc a un altre, elevant-la o transportant-la.
  • Rodes hidràuliques: Mecanismes accionats per l’aigua per elevar-la a nivells més alts.
  • Safareigs o basses: Espais habilitats per rentar roba o per processos de caràcter preindustrials
  • Pous-cisterna: Dipòsits per emmagatzemar aigua potable o d’ús domèstic.
  • Fonts i abeuradors públics. Elements d’abastament d’aigua a dins el nucli urbà de Manresa.
  • Dipòsits d’aigua de Manresa. Al segle XIX es van construir dos dipòsits per a l’abastament d’aigua a la ciutat. Els dipòsits vells, que acumulen 12 milions  de  litres de capacitat i que alberga el Museu de l’Aigua i el Tèxtil de Manresa.
  • Els dipòsits nous, projectats a finals del segle XIX, asseguraven l’abastament d’aigua d’una ciutat que guanyava terreny per sobre la cota dels dipòsits vells.
  • Salts d’aigua. L’aprofitament de la força motriu de l’aigua dels recs i ramals així com dels torrents alimentats per l’aigua de la Séquia, dins el terme de Manresa va permetre establir a partir de la segona meitat del segle XIX, uns salts d’aigua que varen aprofitar incipients establiments industrials.
Aqüeducte del Vilar, Sallent

Descobreix el patrimoni de la Séquia

Aquest és el tipus de patrimoni que descobreixes caminant per la Séquia. I si participes en les nostres activitats, els guies t’explicaran les històries que amaguen i conèixer a fins aquest espai tan especial.

Al llarg del recorregut de la Séquia hi ha un gran nombre d’elements patrimonials naturals, arquitectònics i culturals. Tant si recorres la Séquia en dos o tres dies, el llibre de ruta t’indica on són i la seva història, tots ells sense allunyar-te de l’itinerari principal. A més a més, com que la ruta és lineal, et facilitem tota la logística per no haver-te de preocupar i repetir el mateix recorregut.

Les activitats de Camins de la Séquia són rutes fàcils de senderisme cultural. Els itineraris estan pensats perquè tots els participants puguin gaudir dels paisatges, del patrimoni històric i cultural que es troba al llarg de la ruta.

Aquí t’hem fet un petit resum dels elements patrimonials. Els clients de Camins de la Séquia, quan participen en les activitats descobreixen la importància d’aquest patrimoni tan singular de Catalunya. 

Vols reservar una activitat per ser un especialista de la Séquia? 

Pots triar entre visites guiades de mig o un dia o bé, autoguiades de dos o tres dies.
I si necessites saps quina seleccionar, posa’t en contacte i t’ajudem.